Kwas askorbinowy, potocznie nazywany witaminą C od lat uważany za niezbędny składnik do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Skontroluj swoją wiedzę na jego temat!

Dzisiaj szybko przypomnimy sobie dlaczego witamina C jest niezbędnym składnikiem diety, a także gdzie znaleźć jej najwięcej i dlaczego zarówno jej nadmiar jak i niedobór może okazać się niebezpieczny!
Zacznijmy może od obalenia stereotypu utartego w głowach większości ludzi, iż największym źródłem kwasu askorbinowego są cytryny czy pomarańcze. Oczywiście jest go w nich całkiem sporo jednak prawdziwą kopalnią tego mikroelementu jest np.: dzika róża, papryka czerwona, kompletnie nie pomarańczowe - brokuły i brukselki, oraz czarna porzeczka. Ważne do wymienienia z warzyw pozostają - szpinak czy jarmuż, z owoców truskawki oraz ananasy.
A czy Ty znasz więcej przykładów owoców i warzyw zawierających bohatera dzisiejszego artykułu? ;)
Witamina C i jej rola w organizmie
Oczywiście lista zadań witaminy C jest całkiem długa, jednak dzisiaj chciałabym skupić się na jej 4 wybranych rolach.
Witamina C reguluje produkcję kolagenu w organizmie człowieka.
Bierze udział we wzmacnianiu i uszczelnianiu naczyń krwionośnych.
Dzięki witaminie C spowalniane są procesy starzenia się skóry.
Przyspiesza gojenie się ran.
"(...) Mniejsze, większe, średnie, wszystko jedno, proporcje są umowne a granice zatarte. (...)" cytując A. Sapkowskiego - czyli o zbalansowaniu diety.
We wszystkim trzeba znać umiar! Nie inaczej jest w balansowaniu odpowiednią ilością składników odżywczych w naszej diecie i rozważnym suplementowaniu witamin, makro- i mikroskładników, jeśli już na takie się decydujemy.
Dalej przedstawię kilka objawów świadczących o ewentualnych brakach w diecie, a także co możemy zaobserwować, w momencie przedawkowania Witaminy C.
Obniżenie odporności, szybkie męczenie się, bóle mięśni i stawów - brzmi jak przeziębienie? Oczywiście, te objawy mogą o nim świadczyć, jednak może być to także objaw niedoboru witaminy C. Trudności w gojeniu ran, czy krwawiące dziąsła także możemy zaliczyć do symptomów alarmujących.
Ból brzucha, nudności czy nawet wymioty, ogólnie opisujące zaburzenia żołądkowo-jelitowe mogą być efektem przedawkowania witaminy C, chociaż jest to dość trudne, z bardzo prostego powodu. Substancja ta należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, dlatego wydalana jest wraz z moczem i potem, a nie magazynowana w organizmie.
Dawkowanie witaminy C waha się w zależności od wieku oraz płci, są także osoby o jej zwiększonym zapotrzebowaniu, jak na przykład osoby z nadciśnieniem tętniczym, osoby pod duża presją i znajdujące się w dużym stresie, kobiety w ciąży i karmiące, nałogowi palacze, pacjenci z zaburzeniami jelitowymi, osoby przyjmujące antykoncepcję hormonalną.
O wszystkie zalecenia oraz dawkowanie zawsze warto zapytać swojego lekarza rodzinnego lub w przypadku kobiet także lekarza ginekologa.
Po więcej informacji i spersonalizowanych porad medycznych na ten i inne tematy zapraszamy do Kliniki Kiełbasińscy.

Comments